Dobór właściwego natężenia oraz barwy światła jest kluczowy dla późniejszych zbiorów. Brak odpowiedniego oświetlenia jest wysoce szkodliwy dla rozwoju rośliny. Niedobór światła spowalnia fotosyntezę, a co za tym idzie – silnie hamuje przyrost masy roślin oraz jest powodem nadmiernej elongacji pędów. Roślina, której brakuje światła ma słabe wybarwienie liści oraz później wchodzi w fazę generatywną.
Fotosynteza jest to proces wytwarzania złożonej materii organicznej z materii nieorganicznej. Dokonuje się on pod wpływem działania energii słonecznej, w komórkach roślinnych zawierających chlorofil lub bakteriochlorofil. Dwoma głównymi substratami fotosyntezy są dwutlenek węgla oraz woda.
PAR – Photosynthetically active radiation – Promieniowanie fotosyntetyczne czynne. PAR definiuje względną ilość światła, którą rośliny wykorzystują do fotosyntezy w zakresie od 400 do 700nm. Poprzez fotosyntezę rośliny przekształcają energię świetlną w energię chemiczną, która jest pożywieniem wykorzystywanym przez rośliny do wzrostu i rozwoju.
Światło czyli promieniowanie widzialne, jego podział i wpływ na roślinę.
Dlaczego liście są zielone? Postrzeganie barw i jak się to ma do przyswajalności światła.
Czym żywią się rośliny? Co oznaczają dwa najważniejsze parametry w oświetleniu roślin?
Czerwony i niebieski jako kolory najbardziej pochłaniane przez rośliny w celu wspierania fotosyntezy.
W jaki sposób doświetlać uprawy gdy mają już dostęp do światła dziennego.
Wskaźnik określający dzienną ilość światła dostarczaną do roślin w ciągu roku.